Welke stopcontacten bestaan er?

4 minuten lezen

Een stopcontact is essentieel voor de aansluiting van apparaten in en rondom je woning en/of kantoor. Een stopcontact wordt ook wel een wandcontactdoos (wcd) genoemd. De vraag “Welke stopcontacten bestaan allemaal?” is een veel voorkomende vraag aangezien met deze vraag niet altijd bedoeld wordt van welke merken er stopcontacten beschikbaar zijn, maar het type stopcontact dat beschikbaar is.

De stopcontacten kunnen op diverse manieren gecategoriseerd worden. Wij willen hier echter graag in gaan op de stopcontacten die bestaan in Nederland. Zoals wellicht al bij je bekend, bestaan er naast het inbouw stopcontact waar je de stofzuiger op aansluit, ook diverse andere stopcontacten.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Stopcontact voor je magnetron en laptop oplader

In huis-, tuin- en kantoorsituaties komen veelal in de wand gebouwde stopcontacten voor. Deze stopcontacten worden dan ook “inbouw stopcontacten” genoemd. Let echter op! Ook deze inbouw stopcontacten kunnen onderverdeeld worden in verschillende typen.

Voordat wij in kaart brengen welke onderverdeling er bijvoorbeeld gemaakt kan worden, zie je eerst een voorbeeld van een inbouw stopcontact in een ruimte.

 Een inbouw stopcontact wordt in de wand geplaatst. 

Met en zonder randaarde

De stopcontacten kunnen ofwel uitgevoerd zijn met randaarde, ofwel zonder randaarde. Randaarde? Wat houdt dit in? Wanneer je een stopcontact met randaarde hebt, wil dat zeggen dat je een geaard stopcontact hebt. Kortweg gezegd voorkomt de aarding van de wandcontactdoos dat de apparaten niet onder stroom kunnen komen te staan bij het wegvloeien van lekstroom.

Een geaarde variant herken je aan de diepte van een stopcontact, de geaarde varianten zijn dieper dan de niet geaarde stopcontacten. Daarnaast heeft dit type metalen klemmetjes.

Kinderbeveiliging

Kinderen zijn altijd zeer nieuwsgierig, zo ook met stopcontacten. Wanneer je zeer nieuwsgierige kinderen hebt of over de vloer krijgt, is het van belang dat je je stopcontacten voorziet van kinderbeveiliging.

Geen sleutels, pinnetjes en overige onderdelen meer in het stopcontact voorkom je met kinderbeveiliging voor je wandcontactdoos. 

1-voudig of 2-voudig

Naast het feit dat een stopcontact geaard of niet geaard is, zijn er inbouw stopcontacten in een enkele en dubbele uitvoering. Een enkele variant wordt ook wel een éénvoudig stopcontact genoemd en een dubbel stopcontact wordt ook wel een tweevoudig stopcontact genoemd.

Ook de tweevoudige wandcontactdozen bestaan met en zonder randaarde en daarnaast in horizontale en verticale variant.

Stopcontacten zijn er in 2 voudige verticale variant.       Stopcontacten zijn er in 2 voudige horizontale variant.

 

Deze schakelmaterialen zijn ook verkrijgbaar in de opbouw schakelmateriaal varianten. Opbouw varianten worden aan de wand geplaatsen en zijn naast een enkelvoudige wandcontactdoos ook verkrijgbaar in combinatie met schakelaars (wisselschakelaar of serieschakelaar).

Opbouw stopcontacten bestaan ook in uitvoering met wisselschakelaar en serieschakelaar. 

Een aansluiting binnen of buiten

Zoals zojuist uitgelegd, kan er een onderverdeling gemaakt worden bij het meest voorkomende stopcontact, de stopcontacten bij je in de wand. Daarnaast zijn er ook wandcontactdozen voor buiten en voor vochtige ruimtes.

Deze stopcontacten zijn veelal opbouw stopcontacten met bijbehorend IP-code (beschermingsgraad). Ook het spatwaterdicht schakelmateriaal is verkrijgbaar in 2 voudige varianten. Hieronder zal nader in worden gegaan op de beschermingsgraad van de wandcontactdozen.

Buitenstopcontact nodig?

Wanneer u buiten of in een vochtige ruimte een stopcontact wenst, heeft u een stopcontact met klapdeksel nodig. De klapdeksel van deze schakelmaterialen beschermt de wcd's tegen vocht en vuil.

Een buitenstopcontact kan zeer handig zijn indien u een elektrische auto via een stopcontact wilt laden, u uw grasmaaier wilt aansluiten of andere apparaten wilt aansluiten rondom uw woning.

Een specialist in dit type stopcontacten is Niko met de Niko Hydro lijn. Alle stopcontacten binnen deze lijn zijn voorzien van een minimaal IP waarde van IP55 (dit is de op één na hoogste bescherming tegen vocht die er mogeljk is). 

IP beschermingsgraad

Eerder in dit artikel is de beschermingsgraad van de stopcontacten naar voren gekomen. De beschermingsgraad wordt weergegeven in een IP-code variërend van IP00 (geen bescherming) tot en met IP69 (stofvrij en vochtdicht).

Hieronder zie je een wandcontactdoos met beschermingsklasse IP54 (Peha) en beschermingsklasse IP44 (Busch Jaeger).

Een merk dat IP54 stopcontacten levert is Peha Een merk dat IP44 stopcontacten levert is Busch Jaeger

 

Stopcontact met stekker in Nederland

Wij hebben reeds beschreven welke soorten stopcontacten bestaan. Hierbij is echter uitgegaan van de veelvoorkomende wandcontactdozen in Nederlandse woonhuizen, kantoorpanden en fabriekshallen. Het is echter wel noemenswaardig dat er niet in ieder land dezelfde stopcontacten worden gebruikt.

In de verschillende stopcontacten in andere landen, worden ook andere stekkers geplugd. Om de focus op de Nederlandse stopcontacten en bijbehorende stekkers te houden, wordt er in dit artikel niet ingegaan op de wandcontactdozen en bijbehorende stekkers in andere landen. Lees daarvoor onze kennisbankartikel over reisstekkers.

Schuko stekker

De stopcontacten in Nederland zijn doorgaans geschikt voor de stekkers zoals je hieronder kunt zien. Deze stekkers worden de F-stekkers of Schuko stekkers genoemd.

De Schuko stekker is de meest voorkomende stekker in Nederland 

 

Stopcontact kopen? Bekijk ze allemaal

 

 

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 16 december 2024 om 15:46
x
loader
Bezig met laden...