Vloerverwarming voor houten vloeren?

9 minuten lezen

Vloer voor vloerverwarming

In steeds meer gevallen kiezen huiseigenaren voor het aanleggen van vloerverwarming. Vloerverwarming is een populaire keuze om het wooncomfort te verhogen en energiekosten te verlagen. Hoewel vloerverwarming het eenvoudigste aan te leggen is in huizen met een stenen, betonnen of pvc vloer, wordt er ook in steeds meer huizen met een houten vloer gekozen voor vloerverwarming. De technieken van vloerverwarming zijn dusdanig ontwikkeld dat vloerverwarming voor vele soorten houten vloeren toepasbaar is. Toch is niet elk type hout geschikt voor vloerverwarming. In dit kennisbank artikel wordt uitgelegd welke houten vloeren je kunt gebruiken in combinatie met vloerverwarming. 

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Houten vloer met vloerverwarming

Vloerverwarming aanleggen met een houten vloer? Dan kan zeker! Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Zoals gezegd is niet elk type hout geschikt voor vloerverwarming. Dit komt doordat hout een goede isolator is waarbij het kan uitzetten en krimpen. Het is dus belangrijk om te kiezen voor een houtsoort waarbij dit effect niet optreedt.

Geschikte houtsoorten zijn onder andere: eiken, bamboe, kurk of lamelplanken. Deze houttypes kunnen goed tegen schommelingen in temperaturen kunnen zonder te verbuigen. Kies daarnaast altijd voor een vloer die op een speciale manier gedroogd is om scheuren te voorkomen.

Let daarnaast ook op de dikte van de planken, de bewerking van het hout en de warmteweerstand. Brede planken trekken namelijk sneller krom dan dunnere planken. Daarnaast is onbehandeld hout minder geschikt voor vloerverwarming. Door de behandeling worden de vloerplanken beter bestand tegen de hitte. Ook moet er rekening gehouden worden met de warmteweerstand. Een lage warmteweerstand van het hout geeft een kortere opwarmtijd van de vloer. Oftewel, als het hout de warmtedoorvoer niet te veel hindert, wordt er sneller warmte afgegeven aan de ruimte. De mate van warmtedoorvoer heeft invloed op het rendementsverschil. Een hoog rendement verkrijg je om te gaan voor een zo dun mogelijke vloer.

Houten vloeren zijn het meest geschikt met een droog systeem vloerverwarming. De voordelen van droog systemen:

  • Ruimtebesparend: De vloerverwarming is maar enkele centimeters dik waardoor niet de hele vloer omhoog komt.
  • Niet infrezen: Er hoeven geen leidingen te worden ingefreesd. Daardoor is het systeem eenvoudig en snel te plaatsen.
  • Toepasbaar voor elke constructie: Het droogsysteem is in gewicht veel lichter waardoor het voor elke bouwconstructie mogelijk is.

Een nat systeem wordt meestal niet gebruikt omdat:

  • het te zwaar is voor de constructie.
  • de vloer een groot stuk omhoog komt en dit problemen geeft met de bestaande deuren en drempels in huis. Een oplossing hiervoor kan zijn om de vloer te frezen. Dan kun je alles mooi wegwerken zonder dat de vloer gelijk hoger moet.
  • het hout zal sneller uitzetten en krimpen waardoor beschadigingen ontstaan.

De voordelen van een houten vloer met vloerverwarming

Het aanleggen van vloerverwarming heeft zo zijn voordelen. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom mensen overstappen op vloerverwarming.

  • Goedkoper: Bij vloerverwarming wordt er gedurende het jaar een vrij stabiele temperatuur aangehouden. Omdat er op een constant niveau wordt gestookt, zijn de kosten van het energieverbruik lager. Over een langere termijn wordt er op deze manier veel energie bespaard.
  • Duurzaam: Vloerverwarming kan eenvoudig worden gecombineerd met duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. Dit maakt het huis een stuk duurzamer.
  • Comfortabel: Doordat de vloerverwarming de warmte geleidelijk over de ruimte verdeelt, wordt deze manier van verwarmen aangenaam en comfortabel ervaren. 
  • Geen radiatoren: Wanneer er vloerverwarming aanwezig is hoeven er geen radiatoren meer gebruikt te worden. Dit heeft weer een positief effect op de hoeveelheid stof in huis. Voor mensen met longproblemen of stofallergieen kan het overstappen op vloerverwarming dus gezondheidsverbeterend zijn. Daarnaast is het hebben van geen radiatoren ook praktisch en ruimtebesparend.

De nadelen van een houten vloer met vloerverwarming

Natuurlijk heeft het overstappen op vloerverwarming ook mindere kanten. Daarbij kan de hoge aanschafprijs een reden zijn om nog niet over te stappen op vloerverwarming. Wanneer je eenmaal overgestapt bent op vloerverwarming zijn er ook andere zaken waarmee je rekening moet houden.

  • Hoge aanschafprijs: Op de lange termijn wordt het aanleggen van vloerverwarming zeker terugverdient. Toch is de eerste aanschaf van vloerverwarming relatief hoog.

  • Langere opwarmtijd: Aangezien je vloerverwarming niet ineens met een paar graden kan verhogen, duurt het langer om de ruimte op te warmen. Als er te snel wordt opgewarmd dan is de kans op scheuren en het bol staan van het hout erg groot.
  • Luchtvochtigheid in de gaten houden: Naast dat de temperatuur vrij constant gehouden moet worden is het ook belangrijk om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Wanneer dit erg wisselt heeft dit een nadelig effect op de houten vloer en kan dit schade veroorzaken.

Laminaat met vloerverwarming

Laminaat is een zeer geschikte optie in combinatie met vloerverwarming. Er is een speciaal type laminaat dat hiervoor gebruikt wordt. Dit laminaat is dunner dan gewoon laminaat. Hierdoor wordt de warmte gemakkelijker doorgelaten om zo de ruimte te verwarmen. Over het algemeen geldt dat vrijwel alle laminaatvloeren met een dikte van 8 mm of dunner geschikt zijn voor vloerverwarmingssystemen.

Bij laminaat is het van belang om de juiste ondervloer te kiezen. De ondervloer heeft namelijk een sterke invloed op de warmteweerstand en het uiteindelijke rendement. Er zijn verschillende type ondervloeren verkrijgbaar. Zo biedt de ene ondervloer goede isolatie tegen geluid en een andere heeft weer een beter egaliserend vermogen. Het belangrijkste van de ondervloer is dat deze warmte doorlaat in plaats van isoleert.

Vloerverwarming nodig? Klik hier om alle opties te zien


Naast de keuze voor de juiste ondervloer is het belangrijk om ook rekening te houden met vloerkleden en tapijten bij het inrichten van je huis. De vloerkleden en tapijten houden namelijk warmte vast waardoor het laminaat eronder kan gaan kromtrekken. Zorg er daarnaast voor dat gedurende het hele jaar een constante temperatuur wordt aangehouden. Temperatuurschommelingen van de vloerverwarming kunnen ervoor zorgen dat het laminaat gaat beschadigen.

Laminaat kan zowel in combinatie met een droog- als warm systeem functioneren. Bij een nat systeem is de opbouw als volgt:

  1. Dampscherm: Dit is een beschermlaag die het laminaat beschermt tegen vocht vanuit het natte systeem. 
  2. Ondervloer: De ondervloer is bepalend voor de warmtedoorlaatbaarheid en de levensduur van het laminaat. Daarnaast beschermt de ondervloer tegen vocht en oneffenheden. Zorg er altijd voor dat de ondervloer speciaal geschikt is voor vloerverwarming.
  3. Laminaatvloer: Het laminaat zal zwevend op de ondervloer worden geplaatst.

Laminaat kan ook goed gecombineerd worden met een droog systeem. Let hierbij wel op dat de temperatuurverschillen niet te snel wisselen. Ook bij een droog systeem is de juiste keuze van de ondervloer van groot belang. Deze vangt de eerste temperatuurverschillen op voordat het laminaat beschadigt. 

De voordelen van een laminaat vloer met vloerverwarming

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor een laminaat vloer met vloerverwarming. Dit zijn enkele voordelen:

  • Zeer geschikt: Laminaat is goed te combineren met vloerverwarming. Dit type vloer is uitermate geschikt als je wilt overstappen op vloerverwarming.
  • Geleidelijke warmtespreiding: De warmte wordt geleidelijk verdeeld in de ruimte. Bij het gebruik van radiatoren wordt er warmte afgegeven vanuit één plek. Door gebruik te maken van vloerverwarming wordt de warmte geleidelijk aan verdeeld over de gehele ruimte.
  • Energiebesparing: Omdat het laminaat gemakkelijk warmte doorlaat kan er op energiekosten worden bespaard. Er hoeft minder gestookt te worden door het jaar heen omdat er een continue temperatuur wordt aangehouden. Hoge energiekosten door warmteschommelingen zijn dus verleden tijd.
  • Veel stijlen mogelijk: Er zijn veel verschillende opties qua stijl en ontwerp. Aangezien er vele soorten laminaat verkrijgbaar zijn is er voor elk type huis of stijl een geschikte laminaatvloer. 
  • Geen radiatoren: Met vloerverwarming heb je geen radiatoren meer nodig. Dit heeft gezondheids- en praktische voordelen. Vooral mensen met een stofallergie kunnen hier baat bij hebben. Daarnaast is het ook nog eens ruimtebesparend.

De nadelen van een laminaat vloer met vloerverwarming

Natuurlijk zijn er ook een aantal aandachtspunten waarop je moet letten bij het kiezen voor laminaat op vloerverwarming.

  • De aanschafkosten: Het is vrij prijzig om vloerverwarming te installeren. De prijs hangt af van de totale oppervlakte, het type vloerverwarmingssysteem, de vloer, een eventuele verdeler en de afwerking.
  • Type laminaat: Zorg ervoor dat je een type laminaat kiest dat niet te breed of te dik is. Ga voor een laminaatplank met een maximale dikte van 8 mm. De dikte van het laminaat heeft namelijk invloed op de hoeveelheid warmte die wordt doorgelaten naar de desbetreffende ruimte. Daarnaast kunnen te brede of dikke planken gaan verbuigen en krom gaan staan.
  • Te snelle opwarming: Als de vloerverwarming eenmaal is aangelegd is het van belang dat er geen grote temperatuurschommelingen ontstaan. Wanneer er te snel wordt opgewarmd of afgekoeld kan dit zorgen voor schade aan het laminaat.
  • Minder efficiënt: Laminaat is minder efficiënt met vloerverwarming dan bijvoorbeeld een betegelde of betonnen vloer. Bij laminaat moeten er namelijk meerdere luchtlagen worden aangebracht, deze houden warmte vast in plaats van dat het warmte afgeeft aan de woning. Je zult dus ook meer energie verbruiken dan bijvoorbeeld bij een betegelde vloer.

Kosten vloerverwarming

Voor het aanleggen van vloerverwarming voor zowel houten- als laminaatvloeren zitten natuurlijk kosten aan verbonden. De kosten zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  1. Oppervlakte: Hoe groot is de ruimte waarvoor vloerverwarming geïnstalleerd wordt.
  2. Type vloerverwarmingssystemen: Er kan gekozen worden tussen een nat en droog systeem. Bij een nat systeem worden leidingen vaak in de grond gefreesd om middels warm water de vloer te verwarmen. Een nat systeem kan ook over de bestaande vloer gelegd worden en daarna overgoten worden. Hier heb je dan wel wapeningsnetten of isolatieplaten voor nodig. Bij een droog systeem wordt er gebruik gemaakt van elektriciteit, dit kan door middel van matten, kabels of folie.
  3. Extra opties: Je kunt nog extra’s toevoegen aan je vloerverwarming zoals verdelers, pompen, aansluiting via kruipruimtes en het verwijderen van huidige radiatoren.
  4. Installatiekosten: De kosten van onder andere het personeel dat de werkzaamheden uitvoert en het systeem aanlegt.


De kosten van vloerverwarming kunnen snel oplopen. Vraag daarom altijd een offerte aan en bekijk de verschillende mogelijkheden.

 

Vloerverwarming nodig? Klik hier om alle opties te zien

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 18 december 2024 om 13:01
x
loader
Bezig met laden...