Grondkabel aansluiten

13 minuten lezen



Sta je op het punt een grondkabel aan te sluiten? Dan is dit artikel voor jou bedoeld. Een grondkabel aanleggen is een vrij simpele taak. Toch schuilt een fout in een klein hoekje. Een goede voorbereiding is dan ook erg belangrijk voordat je een kijkje neemt bij ons grondkabel assortiment. Ben je van plan om buiten elektra aan te leggen? Lees alles over buiten elektra in het artikel: Buiten elektra aanleggen.

Iedereen die een grondkabel aan moet leggen heeft uiteindelijk hetzelfde doel, namelijk apparaten in een bepaalde stroombehoefte voorzien. Toch zitten hier grote verschillen in per project. Wat verschilt er:

  • De locatie
  • Stroombehoefte
  • Kennis van de installateur

En nog vele andere factoren.

Naast alle verschillen zijn er een groot aantal zaken die wel voor elk project gelden. Deze handvaten willen we graag met jou delen.

Wat wordt er behandeld in dit artikel?

Tijd om te beginnen!

Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Vind hier je geschikte kabel hier

Elektrische veiligheid tijdens het aanleggen van een grondkabel

Veilig werken met elektriciteit hangt sterk samen met het hebben van de juiste kennis. De gevaren van elektriciteit zijn namelijk met onze normale zintuigen (zicht, reuk of gehoor) niet waar te nemen. Door dit gebrek aan waarschuwingssignalen zijn de gevaren van elektriciteit bovengemiddeld groot.

Enkele veiligheidsmaatregelen om veilig te werken met elektriciteit zijn:

  • Geïsoleerd gereedschap
  • Veiligheidsschoenen met rubberen zolen
  • Werk niet met natte of vochtige handen
  • Werk zelf niet aan installaties waar je te weinig van af weet
  • Werk niet met beschadigde kabels
  • Vertrouw niet blindelings op draadkleuren
  • Gebruik alleen materialen met een CE-keurmerk
  • Voorkom onveilige situaties bij het plaatsten van stopcontacten of schakelaars in de buurt van water

Bekijk naast dit lijstje ook altijd op jouw locatie welke andere factoren je rekening mee moet houden, voor je eigen en andermans veiligheid.

Eigenschappen grondkabel

Grondkabels zijn op vele punten anders dan normaal installatiedraad. Door deze verschillen zijn er veel begrippen die je enkel bij grondkabels tegenkomt. Om hier wat duidelijk in te scheppen zullen we de meeste belangrijke van deze begrippen met je behandelen.

Waaraan herken je een grondkabel?
Wat betreft grondkabels zijn er twee varianten die voor vrijwel elk project geschikt zijn. Dit is de XMVK-AS kabel en de YMVK-AS kabel. De grootste verschillen tussen deze twee kabels zijn het verschil in isolatiedikte en brandbaarheid.

Op beide punten komt YMVK-AS het beste uit de test. Voor een grondkabel adviseren wij dan ook eigenlijk altijd om een YMVK-AS grondkabel te gebruiken.


Aardscherm

Zoals je misschien al wel was opgevallen hebben beide kabels 'AS' achter hun naam staan. Deze afkorting staat voor aardscherm en hieraan kan je direct zien dat de betreffende kabel een grondkabel is. Wel zo gemakkelijk.

Aardlitze

Een punt wat regelmatig verwarring veroorzaakt is de aardlitze die verwerkt zit in een grondkabel. Door de toevoeging van deze aardlitze heeft een grondkabel altijd één ader minder nodig dan een gewone installatiekabel. Hou hier rekening mee! De aardlitze functioneert namelijk als aardedraad waardoor deze niet in het aantal aders hoeft te worden meegenomen.

Voorbeeld: Gebruik je een installatiedraad opgebouwd uit vier aders van 2,5 mm doorsnede, dan heb je in een soortgelijke situatie met een grondkabel slechts drie aders van 2,5 mm doorsnede nodig.

Ben je benieuwd waar je rekening mee moet houden tijdens het aansluiten van een aardlitze? Lees hierover alles in ons artikel: Aardlitze aansluiten.

IP-code

Tijdens het kopen van schakelmateriaal zal je ook geconfronteerd worden met de IP-code die op de verschillende producten vermeld staat. IP staat voor Ingress Protection en geeft de mate aan waarin het (materiaal) beschermt is tegen het binnendringen van vocht, stof en vaste voorwerpen. Deze IP-classificatie zorgt ervoor dat je het juiste materiaal voor je project kan kiezen. Er zijn veel verschillende IP-waarden met elk hun eigen kenmerken.

Het eerste cijfer van de IP-code staat voor de beschermingsgraad tegen stof

0x Geen bescherming
1x Bescherming tegen vaste vreemde lichamen (diameter vanaf 50 mm)
2x Bescherming tegen vaste vreemde lichamen (diameter vanaf 12,5 mm)
3x Bescherming tegen vaste vreemde lichamen (diameter vanaf 2,5 mm)
4x Bescherming tegen vaste vreemde lichamen (diameter vanaf 1,0 mm)
5x Stofbescherming
6x Stofdicht

Het tweede cijfer van de IP-code staat voor de beschermingsgraad tegen water

x0 Geen bescherming
x1 Bescherming tegen verticaal vallende waterdruppels
x2 Bescherming tegen vallende waterdruppels, bij een kanteling van 15° van de behuizing
x3 Bescherming tegen vallend spatwater tot 60° t.o.v. de verticale lijn
x4 Bescherming tegen spatwater uit alle richtingen
x5 Bescherming tegen waterstralen (sproeier) uit alle hoeken
x6 Bescherming tegen sterke waterstralen
x7 Bescherming tegen tijdelijk onderdompelen in water
x8 Bescherming tegen langdurig onderdompelen in water

Maar wat betekenen al deze IP-codes daadwerkelijk?

Nou wanneer je een wandcontactdoos tegenkomt die een IP-codering van IP68 heeft dan betekent dit dat hij stofdicht is en beschermd tegen langdurig onderdompelen in water.

Wat helaas niet het geval is bij een IP-codering, al zou je dat misschien verwachten, is dat een product met een bepaalde IP-classificatie automatisch ook goedgekeurd is voor alle lagere IP-codes.

Voorbeeld:
Een product met een IP68 norm is wel bestand tegen onderdompelen maar niet per se geschikt voor waterstralen uit alle hoeken (IP65).

Waterdichte lasdoos, Gietmof, kabelmof of grondkabeldoos

Wanneer je werkt met grondkabels is de kans erg groot dat je ook een waterdichte lasdoos, gietmof, kabelmof of grondkabeldoos moet installeren. Deze vier benaming en worden afwisselend gebruikt, maar verwijzen allemaal naar precies hetzelfde product.

Een gietmof voor grondkabels is een waterdichte lasdoos die wordt gebruikt om elektra kabels in de grond met elkaar te verbinden. In deze waterdichte lasdoos maak je een normale kabelverbinding waarna deze waterdicht wordt afgesloten door hier hars bij in te gieten.

Let erop dat je de gemaakte verbinding tussen de twee kabels goed test voordat je met de gietmof aan de slag gaat! Een gietmof moet in één keer goed geplaatst worden aangezien ze niet herbruikbaar zijn nadat de giethars is toegevoegd.

Maar welke varianten zijn er nou allemaal beschikbaar?

Waterdichte kabeldoos met giethars

Een gietmof met giethars is de meest gebruikte manier om waterdichte verbindingen te maken. Hierbij plaats je de kabelverbinding in een omhulsel die waterdicht wordt afgesloten door hier giethars bij in te gieten.

Kabelmof met giethars

Waterdichte kabeldoos zonder giethars

Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een product waarbij er geen hars in de behuizing hoeft te worden gegoten. De hars zit al standaard in het product en hoeft er dus niet later als nog aan worden toegevoegd. Deze variant is sneller en gemakkelijker om te plaatsen echter vaak ook een stuk duurder.

Gelmof 

Aftakdoos

Is het nodig om een splitsing te maken? Dan kan hiervoor een aftakdoos worden gebruikt. Deze behuizing heeft een extra uitgang voor je kabelsplitsing.

Aftakdoos

Wil jij ons complete assorimtent op het gebied van gietmoffen, kabelmoffen en overige varianten zien?

Dit wil ik

Korte samenvatting

Nu je op dit punt bent aanbeland heb je een aantal zaken helder voor jezelf:

  • Veiligheidseisen omtrent het werken met stroom
  • Speciale begrippen en kenmerken die samenhangen met grondkabels
  • Informatie over materiaal, de IP-norm en gietmoffen

We zijn al een heel eind op weg echter is het nu tijd voor wat rekenwerk.

Je mist namelijk nog hoe je jouw stroombehoefte en de bijbehorende kabel diameter kunt berekenen.

Stroombehoefte & kabeldiameter

Als je een grondkabel gaat aanleggen wil je zeker weten dat de grondkabel die je koopt geschikt is om met je stroombehoefte om te gaan. Bereken dit dus vooraf! Wanneer je namelijk te veel stroom door een te dunne kabel laat gaan ontstaat er oververhitting en overbelasting.

Over het algemeen, maar vooral bij een grondkabel, wil je de kabels namelijk niet twee keer hoeven te leggen omdat ze toch niet toereikend blijken te zijn.

Nadat je de stroombehoefte hebt berekent kun je onderstaande tabellen als richtlijn gebruiken om de diameter van een YMVK-AS kabel te achterhalen. Dit is echter wel geheel op eigen risico.

Voor een advies gebaseerd op jouw situatie raden we je aan om jouw project met één van onze kabel specialisten te bespreken. Je kan ons bereiken via WhatsApp (), telefonisch 088 - 51 11 600, e-mail klantenservice@elektramat.nl. of begin direct een chat via de chatfunctie.

YMVK-AS kabel keuze tabellen

Grondkabel C karakteristiek tabel

* Beveiligd met een C-karakteristiek

Grondkabel gG karakteristiek tabel

*Beveiligd met een gG-smeltpatroon

De voorbereiding was uitgebreid maar nu ben je er klaar voor om je grondkabel veilig aan te sluiten. Ook weet je nu wat alle begrippen betekenen en hoe je de juiste materialen kiest.

Dan is het nu tijd om met je kabelplan te beginnen.

Kabelplan

Een grondkabel project begint altijd met het in kaart brengen van de situatie. De gemakkelijkste manier is om dit uit te tekenen op een plattegrond. Dit zorgt ervoor dat alles overzichtelijk is en dat je een visuele weergave hebt waar je op elk moment op terug kan vallen.

Met deze plattegrond kan je ook heel gemakkelijk berekenen hoeveel meter grondkabel en installatiedraad je nodig hebt. Voeg aan deze plattegrond ook al het schakelmateriaal, contactdozen en grondkabeldozen toe voor een zo compleet mogelijk overzicht.

Gereedschap

Als laatste punt in je voorbereiding dien je te kijken of al het benodigde gereedschap beschikbaar is.

Voor de kabels heb je een kabelschaar, striptang of kabelmes nodig. Deze hulpmiddelen zullen je werk vergemakkelijken en verkleinen ook de kans dat je de kabel beschadigd. Bekijk ook het artikel over grondkabel strippen voor een uitleg van de basisbeginselen.

Striptang Striptang Kabelschaar Kabelschaar Kabelmes Kabelmes

Ook heb je een rol isolatietape nodig en materiaal om de geul te graven waar de kabels in komen te liggen.

Voor het monteren komt het standaardgereedschap als een boormachine en een scala aan bouten, moeren, zadels en pluggen goed van pas.

Je kunt bijna aan de slag.

Nu je alle spullen hebt voor je grondkabel project kan je elk moment je handen uit de mouwen gaan steken. Toch willen we nog een aantal tips met je delen voordat je daadwerkelijk begint.

Grondkabel aansluiten | Tips



Tip 1: Spanningsloos maken
Zoals we eerder al hebben aangegeven is het altijd verstandig om de stroom uit te schakelen wanneer je gaat werken met elektriciteit. Ook raden we aan om een briefje op de meterkast te hangen met de reden waarom de stroom is uitgeschakeld.

Tip 2: Kabels testen
De kans is zeer klein dat er een defecte kabel is geleverd. Toch is het de moeite meer dan waard om dit via een kabel uit te testen.

Tip 3: Diepte grondkabel
Volgens de richtlijnen in de NEN1010 wordt het aangeraden om je grondkabel op 50 cm in te graven. Als minimale diepte adviseren wij om rond de 60 cm aan te houden. Hiermee voldoe je ruimschoots aan de voorgeschreven 50 cm die de NEN1010 aanhoudt en verklein je de kans op ongelukken.

Diepte grondkabel zoals omschreven in de NEN1010:
Art. 8.761.4.4. Kabels buiten gebouwen moeten op een sleufdiepte van tenminste 0,5 m zijn gelegd. Deze bepaling geldt niet indien aanvullende maatregelen tegen mechanische beschadiging zijn getroffen.

Zoals je in de bovenstaande tekst kan lezen wordt er een uitzondering gemaakt voor kabels die “deugdelijk tegen mechanische beschadiging zijn beschermd”. Hou er wel rekening mee dat een simpele pvc buis of beschermmantel niet voldoet op dit gebied.

Tip 4: Waarschuwingslinten plaatsen
Als je een grondkabel gaat ingraven op plekken waar dit minder voor de hand ligt kan je gebruik maken van waarschuwingslinten. Deze linten met felle kleur en tekst waarschuwen voor ingegraven kabels. Normaliter worden waarschuwingslinten zo’n 30 tot 40 cm boven de daadwerkelijke grondkabel ingegraven.

Grondkabel waarschuwingslint

Tip 5:
Aparte groep gebruiken
Wanneer je een grondkabel aanlegt, raden we aan om deze zijn eigen groep met aardlekschakelaar te geven in de meterkast.

De reden hiervoor is dat een stroomkabel in een vochtige buitenomgeving een groter risico op kortsluiting met zich meebrengt.

Ondanks dat het makkelijk is om even snel de elektra aan te sluiten op een reeds bestaande groep is het minder prettig als alle apparaten op deze groep er uit zijn gevlogen door kortsluiting in je buiten elektra.

Op internet zijn genoeg verhalen te vinden van mensen waarbij tijdens de vakantie zowel de vriezer als de koelkast zijn ontdooid doordat er wat vocht in een buitenstopcontact is gekomen.

Tip 6: Verzeker jezelf ervan dat het jouw grondkabel is
Dit punt klinkt vanzelfsprekend maar als een grondkabel in je tuin ligt betekent dit niet altijd dat deze kabel ook bij jouw huis hoort. Het is niet ongebruikelijk dat grondkabels van de netwerkbeheerder of anderen zich in jouw grond bevinden.

Tip 7: Gaten boren
Mocht je gaten moeten boren in een buitenmuur, boor deze dan altijd schuin zodat er geen water in kan lopen. De juist manier is om laag te beginnen in de buitenmuur en hoog te eindigen in de binnenmuur.

Tip 8: Houd rekening met de toekomst
Is je huidige project gericht op het aanleggen van tuinverlichting of een extra contactdoos in de schuur? Dan is het verstandig om ook over de toekomst na te denken.

Misschien wil je ooit nog gebruik gaan maken van een terrasverwarmer, zonnebank, audio-installatie, compressor of andere apparatuur. Neem dit mee in je overweging, want vaak kan je met een klein beetje extra inspanning je kabelnetwerk in één keer geschikt maken voor al deze situaties.
Tip: Misschien verstandig om een loze leiding te leggen voor de toekomst?

Met alle tips en opgedane kennis is het dan nu tijd om je grondkabel aan te sluiten.

Grondkabel aansluiten | Stappenplan

Stap 1: Inlezen
Doe zoveel mogelijk kennis op over het aansluiten van een grondkabel.

Stap 2: Gereedschap en materiaal voorbereiden
Leg alle materialen en benodigdheden klaar zodat je in één keer je project kan afronden.

Stap 3: Kabelplan maken
Zorg dat je een overzichtelijk kabelplan hebt dat je kan volgen.

Stap 4: Spanningsloos maken
Schakel de stroom uit in de meterkast en hang een briefje op zodat ook anderen op de hoogte zijn van de reden dat de stroom uitgeschakeld is.

Stap 5: Groepenkast voorbereiden
Maak je meterkast gereed met een veilige (en het liefst aparte) groep waar je je grondkabel aan kan koppelen.

Stap 6: Gleuven graven
Graaf de benodigde gleuven en denk hierbij aan de NEN1010 richtlijnen.

Stap 7: Gleuven met kabelplan controleren
Controleer of gegraven gleuven kloppen met de lay-out van je kabelplan.

Stap 8: Grondkabel trekken
Trek de grondkabel vanuit de meterkast door de gegraven gleuf.
Let op: Afhankelijk van je reeds bestaande kabelnetwerk is een vertakking ook een mogelijkheid.

Stap 9: Vertakkingen, splitsingen en verlengingen bevestigen
Bevestig alle vertakkingen, splitsingen en verlengingen die nodig zijn volgens je kabelplan.

Stap 10: Schakelmateriaal installeren
Installeer al het schakelmateriaal op de aangelegde kabels.

Stap 11: Verbindingen testen
Test alle verbindingen voordat je deze waterdicht gaat afsluiten door middel van giethars.

Stap 12: Verbindingen afsluiten
Sluit de geteste verbindingen af met giethars.

Stap 13: Project afronden
Als laatste gooi je de gegraven geulen dicht en kan je je project af ronden.
 

Kunnen we je nog ergens mee helpen? Neem dan gerust contact met ons op via nummer 088 51 11 600 of stuur een mail naar klantenservice@elektramat.nl. Je kan je vraag ook stellen rechtsonder in het chatvenster.

 

Grondkabel aansluiten?



Grondkabel kopen? Bekijk ze hier

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 16 december 2024 om 15:34
x
loader
Bezig met laden...