Geaard stopcontact

4 minuten lezen

Stopcontacten zijn van groot belang in woningen. Denk bijvoorbeeld aan het inpluggen van stekkers een een lamp om of je telefoonoplader te gebruiken. Er bestaan zowel geaarde als niet geaarde stopcontacten. Benieuwd naar de verschillen, voor- en nadelen? Lees dan hieronder verder.

In dit artikel leggen wij uit wat de voordelen zijn bij het gebruik van een stopcontact met aarding en tevens wat de risico’s zijn wanneer je een ongeaard stopcontact toepast.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Aarding stopcontact

De aarding van een elektrische installatie voorkomt dat de metalen behuizing van de installatie onder stroom komt te staan. Wanneer de draad van een elektrisch apparaat versleten is of om andere reden niet correct werkt, bestaat het gevaar dat de metalen behuizing onder stroom komt te staan. Als je toestel aarding heeft, loopt een extra aardedraad door de aansluitkabel. De draad zorgt ervoor dat de stroom niet op het toestel komt te staan, maar in de aarde gaat. Als het apparaat niet geaard is, zou je een elektrische schok kunnen krijgen.

Een ondeugdelijke of kapotte aardig is in eerste instantie niet snel op te merken. In het geval van een koelkast, zal de koelkast gewoon blijven koelen op het moment dat de aardedraad ontbreekt of los komt te zitten. Ondeugdelijke aarding wordt in veel gevallen pas ontdekt als er iets fout gaat, zoals het ontstaan van brand. Vooral in vochtige ruimtes is een deugdelijke aarding van belang.

Verschil tussen geaarde en ongeaarde stopcontacten en stekkers

Een stopcontact met aarde is te herkennen aan de inkepingen in de zijkant en de metalen clipjes aan de boven- en onderkant. Tevens loopt er een groen/gele aardedraad vanaf het stopcontact naar de aarde. Wanneer je een geaard variant gebruikt, is het van belang dat de stekker die je gebruikt ook geaard is.

Ook bij stekkers kun je zien of ze een aarding hebben. Bij een stekker kun je aan het aantal draden in de mantel zien of het om een stekker met of zonder aarde gaat. Verder zijn alle stekkers voorzien van tenminste twee draden. Een bruin fasedraad en een blauw nuldraad. Geaarde stekkers bevatten ook een derde, groen/gele, draad. Dit is de aardedraad. Een stekker zonder aarding wordt vaak gebruikt voor dubbel geïsoleerde apparaten die een lage kans op kortsluiting hebben. De stekkers met aarding worden gebruikt voor apparaten met een metalen behuizing. Wanneer je een stekker met aarding gebruikt, is het van belang dat het stopcontact die je gebruikt ook aarding heeft.

Verschil geaard stopcontact en ongeaard

Geaard stopcontact nodig? Bekijk ze allemaal


Geaard stopcontact kopen

Als je zelf een stopcontact wilt installeren, adviseren wij altijd een geaard stopcontact. Vooral in vochtige ruimtes is een stopcontact met aarding van belang. Bij Elektramat vind je o.a. het geaarde stopcontact van Gira of Busch Jaeger. Busch-Jaeger schakelmateriaal 
staat bekend om de optimale veiligheid door de hoge beschermingsgraad die gehanteerd wordt. Ook Gira schakelmateriaal en bijbehorende stopcontacten staan bekend om de hoogwaardige kwaliteit.

Aarden via de waterleiding

Bij oude woningen of bedrijfspanden (meestal gebouwd voor 1975) kan het voorkomen dat de aarding via de waterleiding loopt. Wanneer de oude metalen waterleiding dan wordt vervangen voor een nieuwe leiding van kunststof, moet de aarde ook gewijzigd worden. Het is moeilijk te zien of de aarding van een installatie via de waterleiding gaat. Bij twijfel raden wij aan om contact op te nemen met een installateur. 

Ben je benieuwd welke stopcontacten er bestaan of ga je een stopcontact aansluiten? Wij bieden je diverse tips en handleidingen wat betreft de aansluiting van je stopcontacten en overige schakelmaterialen in onze kennisbank. 

Heb je verder nog vragen omtrent aarding van stopcontacten, stekkers of ander materiaal? Wacht dan niet en neem contact met ons op via 088 - 51 11 600. Je kan ook een mail sturen naar klantenservice@elektramat.nl

 

Geaard stopcontact nodig? Bekijk ze allemaal

 

 

 

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 16 december 2024 om 15:44
x
loader
Bezig met laden...