Elektra aanleggen

6 minuten lezen

Als je in huis een aanpassing aan de elektra gaat doen of bezig bent met een verbouwing, kan het voorkomen dat je nieuwe elektriciteitsleidingen in de muur moet leggen. Klussen waarbij een nieuwe elektra gelegd moet worden zijn bijvoorbeeld:


In deze handleiding gaan wij de basisprincipes van elektra toelichten en vervolgens kun je met behulp van een stappenplan zelf je elektra aanleggen.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Hulp nodig met het vinden van de juiste kabel?
Vind hier je geschikte kabel hier

Basisprincipes van elektra aanleggen

De stroom uit een stopcontact komt niet rechtstreeks vanaf de groepenkast maar vanuit een centraaldoos. Als basisregel geldt daarom dat alle stroom die naar lampen, wandcontactdozen en schakelaar stroomt, vanuit een centraaldoos moet komen. In een woning heeft elk vertrek een centraaldoos die vanuit daar de stroom verdeelt.

Wanneer je met elektra werkt, zijn de elektradraden die je gebruikt van belang. Er zijn vier soorten draad die je bij elke elektriciteitsklus kunt gebruiken. Voor klussen in een woning gebruiken we draad met een dikte van 2,5 mm². Hieronder zie je een overzicht van de betreffende draden en functies.

Kleur: Type: Functie:
Bruin Fasedraad Stroomaanvoer
Blauw Nuldraad Stroomafvoer
Geel/groen Aardedraad Veiligheid
Zwart Schakeldraad Stroomdoorgang voor in- en uitschakelingen

 

Stappenplan elektriciteitsleiding aanleggen

 

Behuizing elektra

Naast het gebruik van de juiste draden is een goede behuizing voor de elektriciteitsleiding essentieel. Deze behuizing beschermt de kwetsbare onderdelen van de elektra tegen omgevingsfactoren, zoals water. Bovendien zorgt de behuizing voor een hogere slagvastheid, waardoor de leidingen beter bestand zijn tegen fysieke impact.

 

Behuizing: Toepassing:
Pvc-buis Installatiedraad
Lasdoos Aftakkingen van elektriciteitsleidingen
Inbouwdoos Schakelaars, stopcontacten en dimmers

Tip: Bij het gebruik van een flexibele pvc-buis blijft de trekveer soms haken achter een ribbel van een buis. Daarom raden wij het gebruik van een voorbedrade flexibele buis aan. Hierdoor hoef je zelf geen draden te trekken. 

Elektra in de badkamer

Omdat de combinatie water en elektriciteit gevaarlijk kan zijn wordt er voor extra veiligheid in de badkamer met verschillende zones gewerkt. Deze zone-indeling staat ook in de NEN1010 beschreven.

Zone-omschrijving:

  1. De ruimte in de badkuip of douchebak.
  2. De bovenzijde van een badkuip of douchebak tot een hoogte van 2,25 meter. Dit wordt berekend vanaf de vloer.
  3. 0,6 meter vanaf zone 1 en tot een hoogte van 2,25 meter.
  4. 2,4 meter vanaf zone 2 en tot een hoogte van 2,25 meter.


Hieronder staat per zone beschreven wat wel en niet in de badkamer mag op het gebied van elektra. 

  1. Onder geen omstandigheid een elektrisch(e) apparaat of installatie.
  2. Uitsluitend verlichtingsarmaturen met een beschermingsklasse van IP45 en een spanning van 12 volt.
  3. Uitsluitend verlichtingsarmaturen met een beschermingsklasse van IP44 en een spanning van 12 volt.
  4. Hier zijn schakelaars en stopcontacten toegestaan mits deze geaard zijn en achter een aardlekschakelaar zitten. Verlichtingsarmaturen met een beschermingswaarde lager dan IP44 zijn hier gepermitteerd.

Deze basisprincipes zijn erg belangrijk bij het aanleggen van elektra.

Lees alles over IP-waarden en de regels hiervan in een badkamer in dit artikel: IP-waarden.

Direct beginnen? Bekijk de producten

Benodigdheden elektra aanleggen

Voor bijna elke klus heb je ander materiaal nodig. Hieronder zie je een overzicht van de beschikbare materialen en het te gebruiken gereedschap.

Materiaal


Gereedschap

  • Striptang
  • Trekveer
  • Boormachine
  • Steenbeitel
  • Sleuvenfrees
  • Schroevendraaier

Omdat er bij deze klus veel stof vrijkomt, adviseren we het gebruik van een stofkapje.

Stappenplan elektra aanleggen

Stap 1: Spanningsloos maken
Het is belangrijk dat je het gebied waar je gaat werken spanningsvrij maakt, dit doe je door de hoofdschakelaar of de installatieautomaat om te zetten. Met een spanningzoeker kan je testen of het gebied spanningsvrij is.

Stap 2: Leiding tekenen
Begin met het maken van een tekening op papier, wat is de kortste en meest haakse route. Begin de tekening vanuit de centraaldoos van het vertrek waar je een nieuwe leiding wil gaan leggen.
Belangrijk: Voor de veiligheid is het belangrijk dat de leidingen verticaal gelegd worden, in een horizontale leiding is het risico van doorboring van een spijker, schroef of ander voorwerp groot.

Stap 3: Inbouwdoos aftekenen
Teken op de muur de plaats af van de inbouwdoos of lasdoos. Na het aftekenen kun je een gat in de muur boren met een steenboor of dozenboor. Als je de juiste diepte hebt bereikt, plaats je de doos in de muur en zet je deze vast met een staalspijkertje.

Stap 4: Leiding aftekenen
Teken de plaats af waar de leidingen moeten komen te liggen en hak de sleuven uit met behulp van een steenbeitel. Wanneer je lange leidingen moet leggen, maak dan gebruik van een elektrische sleuvenfrees.

Stap 5: Leiding controleren
Controleer of de leidingen overal breed en diep genoeg zijn om een buis in te leggen.

Stap 6: Zagen elektriciteitsbuis
Zaag de buizen in het juiste formaat en verbind de rechte stukken met koppelstukken (moffen) of bochtstukken. Begin met de stukken te zagen bij de centraaldoos en eindig bij de inbouwdoos.

Stap 7: Draden trekken
Bepaal welke draden in de buis moeten liggen en strip één van deze draden minimaal 5 centimeter af. Bevestig de gestripte draad aan de trekveer. Om er ook voor te zorgen dat alle andere draden door de leiding komen, moeten deze draden bevestigd worden aan de draad die rechtstreeks aan de trekveer is bevestigd. Op deze manier zorg je ervoor dat alle draden door de leiding komen. Wanneer je een lange leiding legt, is het makkelijker om de stukken eerst weer te ontkoppelen.

Stap 8: Bedrading eindpunt
Wanneer je het eindpunt van de leiding hebt bereikt, een inbouwdoos, laat je de draden ruim uitsteken. Strip vervolgens de uitstekende draden 0,5 tot 1 centimeter.

Stap 9: Afdoppen en vastklemmen
Dop voor de veiligheid de uitstekende draden af. Het afdoppen van de draden kan eenvoudig met een lasdop. Zorg er tevens voor dat de leidingen goed vast zitten, dit kan met behulp van een leidingklem.

Stap 10: Einde klus
Je bent klaar met het leggen van de leiding. De inbouwdoos kan nu gebruikt worden voor een stopcontact, schakelaar of dimmer.

Meer informatie over deze klussen vind je in onze kennisbank.


Heb je verder nog vragen over het leggen van een elektriciteitsleiding of wil je graag meer informatie over deze klus? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.

 

Direct beginnen? Bekijk de producten

 

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 16 december 2024 om 14:55
x
loader
Bezig met laden...