Centraaldoos

Centraaldozen vind je terug in iedere moderne woning en zijn een essentieel onderdeel om bekabeling en schakelmateriaal netjes weg te werken. Elektramat biedt een breed assortiment centraaldozen en centraaldoosdeksels aan tegen scherpe prijzen. Lees alles over elektra binnen aanleggen in dit artikel: Richtlijnen elektra aanleggen.

Op deze pagina lees je alles over de centraaldoos en de toepassingen van dit installatiemateriaal.

Bekijk ook deze producten
Filteren
Sorteer op
24

Informatie over centraaldozen

Ben je van plan om aan de slag te gaan met een centraaldoos? Hier vindt je alle benodigde informatie.


Normaaldozensysteem

In verouderde woningen wordt (nog steeds) gebruik gemaakt van een zogeheten normaaldozensysteem.

Hoe werkt het?
In een normaaldozensysteem worden leidingen en lasdozen op elkaar aangesloten en door middel van bedrading met elkaar verbonden. In deze lasdozen worden aftakkingen gemaakt naar wandcontactdozen, lampen of schakelaars.

Bij een lichtpunt in een normaaldozensysteem loopt vanuit de doos één fasedraad(bruin), aardedraad(geel/groen) en, vanuit de schakelaar naar de lamp, één schakeldraad(zwart). Voor ieder stopcontact dien je een blauwe nuldraad én een bruine fasedraad in de lasdoos af te splitsen.

Een normaaldozensysteem is relatief eenvoudig uit te breiden omdat de lasdozen en leidingen niet in het plafond of in de muur verwerkt zijn.

Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een normaaldozensysteem. De centraaldoos is onder het lichtpunt geplaatst en vanuit dit punt loopt er een leiding langs alle lichtpunten, stopcontacten en schakelaars.
 Tekening werking centraaldoos

 


Centraaldozensysteem

Dit is de moderne variant van leidingverloop en wordt in vrijwel iedere nieuwbouwwoning toegepast. Het is een systeem van installatiebuizen die, vanuit de groepenkast, samenkomen in één centraal punt binnen een vertrek. Dit punt bevindt zich meestal boven een lichtpunt in het plafond.

Tegenwoordig wordt er vaak gekozen voor een centraaldozensysteem omdat er minder storingen optreden en deze storingen vervolgens ook eenvoudiger op te sporen zijn. Het gehele systeem wordt verwerkt in het plafond of in de wanden van het vertrek. Op deze manier wordt alle bekabeling netjes weggewerkt.

Hoe werkt het?
Vanuit één groep(installatieautomaat) in de groepenkast, is een leiding aangesloten op een centraaldoos. Hierin worden de draden gesplitst. Er zijn een aantal verschillende manieren om draden te splitsen, een veelvoorkomende manier is door gebruik te maken van lasklemmen. Vervolgens worden alle stopcontacten e.d. binnen één ruimte hierop aangesloten.

Let op: Leidingen van verschillende groepen mogen nooit in één centraaldoos samenkomen. Op deze manier voorkom je verwarring of er wel of geen spanning op de leidingen staat. Het wordt zelfs afgeraden om verschillende centraaldozen, aangesloten op twee verschillende groepen, in dezelfde ruimte te gebruiken.

Klein nadeel van een centraaldozensysteem ten opzichte van een normaaldozensysteem is dat je meer installatiedraad

 en installatiebuis nodig hebt. Hier staat echter wel een mooiere afwerking en veiliger gebruik tegenover.

Tip: Zijn er meerdere centraaldozen, die op dezelfde groep zijn aangesloten, aanwezig in één ruimte? Dan dienen de centraaldozen met elkaar verbonden te zijn. Kies er voor om een serieschakeling te maken, door de ene doos aan de andere te koppelen. Zorg dat alle dozen even goed bereikbaar zijn.

Op de afbeelding hieronder zie je een voorbeeld van een centraaldozensysteem. 

Werking centraaldoos

 


Hoe herken je het leidingverloop van je eigen woning

De eenvoudigste manier om dit te achterhalen, is door één installatieautomaat uit te schakelen en vervolgens te kijken welke lampen of welke schakelaars niet meer werken.

Een gemodificeerd centraaldozensysteem

Dit is van toepassing als je al een centraaldozensysteem hebt in je woning of pand en een aantal wijzigingen wilt maken.

Aanpassingen aanbrengen in een centraaldozensysteem dat al een aantal jaar bestaat kan lastig zijn en kan hoog in de kosten lopen. Volgens de normen van de NEN1010 mag je een aantal aanpassingen doen aan je huidige systeem. Een dergelijk systeem noemen we een gemodificeerd centraaldozensysteem.

We hebben een aantal veelvoorkomende vragen m.b.t. toegestane uitbreidingen opgesteld. Deze uitbreidingen of aanpassingen zijn toegestaan omdat ze kunnen leiden tot kosten- en of materiaalbesparing.

  • In de lasdozen achter schakelaars en stopcontacten mag worden gelast, oftewel, twee of meer draden, aan elkaar bevestigen.
  • Leidingen, waarop wandcontactdozen of schakelaars zijn aangesloten, mogen worden afgetakt indien ze gebruikt worden voor het aansluiten van maximaal 2 wandcontactdozen zonder randaarde of 1 wandcontactdoos met randaarde. Dit dient uitsluitend in of achter dezelfde wand te gebeuren. Onder dezelfde wand verstaan we ook wanden die hoger, lager en er recht naast liggen. Het maken van bochten is niet toegestaan.
  • Ga je een specifieke groep uitsluitend gebruiken om wandcontactdozen aan te sluiten? Dan is het toegestaan om een leiding van doos tot doos aan te leggen.

Let op: Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van aanpassingen die de NEN1010 toestaat. Wij adviseren om bij aanpassingen aan het centraaldozensysteem altijd een erkend installateur in te schakelen.


Waarom is het belangrijk om een centraaldoosdeksel correct af te sluiten?

Een gesloten centraaldoos beschermt tegen brand. Als dit niet op de juiste manier gebeurt, ontstaat er een verhoogd risico op brand.

Hoe werkt een brandwerende centraaldoos?

In iedere centraaldoos zitten zogeheten lassen. Als deze te heet dreigen te worden, zullen deze beginnen te smelten. Vervolgens komen er brand-dovende gassen vrij die de warmteontwikkeling tegen zullen gaan. Heb je de afdekplaat niet op de juiste manier gemonteerd of zelfs helemaal weggelaten? Dan zullen deze gassen ontsnappen en loop je een verhoogd risico op brandgevaar.

Tip: Gebruik altijd schroeven die bij de centraaldoos horen. Over het algemeen zijn dit M4 schroefjes. Op het moment dat je zelf schroeven gaat uitkiezen, kun je onherstelbare schade aanrichten.


Centraaldozen kopen bij Elektramat

Bestel bij Elektramat en profiteer van de volgende voordelen:

  • Breed assortiment centraaldozen
  • Altijd scherp geprijsd
  • Gratis zending boven € 100
  • Voor ieder product een geschikte centraaldoosdeksel
  • Producten worden binnen 24 uur verzonden
  • Geschikt voor iedere installatiebuis

 Heb je na het lezen van deze pagina nog een aantal vragen? Stel je vraag in de chat, stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl, of stel je vraag via 088 - 51 11 600. Onze medewerkers helpen je graag op weg.

x
loader
Bezig met laden...