Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Rookmelders detecteren rook en geven een alarmsignaal om bewoners te waarschuwen voor een mogelijke brand. Ze werken op batterijen of netstroom. Rookmelders zijn verplicht in huizen en gebouwen en ze zijn essentieel voor de brandveiligheid.
De meeste slachtoffers bij brand in woningen vallen door het inademen van rook. Deze rook bevat giftige gassen waardoor mensen snel buiten bewustzijn raken. De meest voorkomende varianten van rookmelders zijn optische rookmelders. Dit type melder maakt gebruik van een lampje en een spiegeltje. Op het moment dat het signaal hiertussen onderbroken wordt door rook, gaat de melder af. Op deze manier kan er snel gehandeld worden en (grotere) branden worden voorkomen. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht, meer weten hierover? Lees ons artikel: Rookmelder verplicht per 1 juli 2022.
Er zijn een aantal belangrijke richtlijnen om een rookmelder veilig te plaatsen en eenvoudig te onderhouden.
Lees alles over rookmelders en het installeren hiervan in dit artikel: Rookmelder installeren.
Een rookmelder op (net)stroom is aangesloten op het elektriciteitsnet van de woning of het gebouw. Deze rookmelder heeft dus geen batterijen nodig. Dit biedt het voordeel dat je je geen zorgen hoeft te maken over het regelmatig controleren en vervangen van batterijen. Deze rookmelders hebben vaak een back-up batterij voor het geval dat de stroom uitvalt. Ze zijn betrouwbaar en gaan lang mee omdat ze continu van stroom worden voorzien. Rookmelders op (net)stroom moeten geïnstalleerd worden door een professional.
Vanuit de overheid zijn er richtlijnen opgesteld voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen. In deze richtlijnen wordt er voorgeschreven om op elke route, tussen de uitgang van een verblijfsruimte en de uitgang van een nieuwe woonfunctie, één of meerdere rookmelders te installeren. Waaraan rookmelders moeten voldoen volgt uit de zogenoemde primaire inrichtingseisen van NEN 2555, dit zijn:
Alle rookmelders zijn voorzien van het EN 14604-keurmerk. Dit keurmerk toont aan dat het product voldoet aan strenge veiligheidseisen, duurzaamheid en milieuaspecten. Er zijn nog andere keurmerken in omloop die producenten kunnen voeren, deze zijn echter niet verplicht. Als je in aanmerking wilt komen voor het ‘Politiekeurmerk Veilig Wonen-certificaat’ , dien je de rookmelders op iedere etage én op de juiste plek te installeren.
Gaat de rookmelder regelmatig af zonder dat er iets aan de hand blijkt te zijn? Waarschijnlijk is de batterij leeg of bijna leeg. De levensduur van de batterijen kan erg variëren. Zo zijn er batterijen die ‘slechts’ één jaar meegaan, maar ook lithium batterijen die gegarandeerd 10 jaar meegaan. De aanschafprijs van deze batterijen is wat hoger maar dan heb je er een lange tijd geen omkijken meer naar. Er zijn ook apparaten beschikbaar met een ingebouwde back-up batterij.
Weet je nog niet hoe je batterijen van een rookmelder moet vervangen? Dit lees je in dit artikel: Rookmelder batterij vervangen.
Door keurmerken en strenge Europese regelgevingen werken in principe alle mogelijke varianten naar behoren. Uit onderzoek van Radar bleek dat het verschil in kwaliteit of snelheid van rookmelders waarmee brand gedetecteerd werd erg gering is. Een van onze bestverkochte rookmelders is de Ei Electronics rookmelder 230V.
Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over jouw situatie, of specifieke vragen over jouw product? Stel jouw vraag via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Je kunt ook je vraag rechts onderin de chat stellen voor een snel antwoord.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.