Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Aardelektroden zijn metalen staven, platen of draden die in de grond worden geplaatst om elektrische installaties te aarden. Ze zorgen ervoor dat elektrische stroom bij een defect veilig in de grond kan stromen. Zo wordt het gevaar voor elektrische schokken verminderd. Aardelektroden worden meestal gemaakt van corrosiebestendige materialen zoals koper of gegalvaniseerd staal.
Aardelektroden worden voornamelijk gebruikt voor de bescherming van elektrische installaties tegen blikseminslag en foutstromen. Ze zorgen ervoor dat de stroom naar de aarde wordt gevoerd bij een kortsluiting. Zo worden schokken of branden voorkomen. Ze worden ook toegepast in telecominstallaties zoals bij de aarding van zendmasten of in de bouw voor het beschermen van grote metalen constructies tegen bliksem. Bovendien worden aardelektroden gebruikt bij het meten van aardweerstand om de veiligheid en efficiëntie te waarborgen.
Een belangrijk voordeel van aardelektroden is dat ze op een efficiënte en betrouwbare manier elektrische systemen aarden. Zo wordt de veiligheid van zowel apparatuur als mensen vergroot. Ze helpen storingen in elektrische installaties snel te verhelpen door overtollige stroom direct naar de aarde af te voeren. Dit voorkomt niet alleen schade aan apparaten maar vermindert ook het risico op brand door elektrische kortsluitingen. Daarnaast zijn aardelektroden relatief onderhoudsarm en gaan ze lang mee, vooral als ze van corrosiebestendige materialen zijn gemaakt.
Bij het kopen van een aardpen is het belangrijk om te letten op het materiaal, de lengte en de afwerking. Kies bij voorkeur een aardpen die gemaakt is van corrosiebestendig materiaal zoals verzinkt staal of koper. Deze pennen zijn betrouwbaarder en gaan langer mee. De lengte van de aardpen is afhankelijk van de bodemgesteldheid. In kleigrond is een kortere pen vaak al voldoende, terwijl in zandgrond een langere pen nodig kan zijn. Let ook op de compatibiliteit met aansluitklemmen en zorgt dat de aardpen voldoet aan de geldende normen en voorschriften voor elektrische installaties.
De kosten voor het slaan van een aardpen variëren afhankelijk van verschillende factoren:
Over het algemeen zullen de kosten van een aardpen plaatsen tussen de 100 en 300 euro liggen. In moeilijk bereikbare of harde grond kunnen de kosten hoger uitvallen aangezien er extra moeite nodig is om de pen in te slaan. Het is belangrijk om de aardpen door een professionele installateur te laten plaatsen. Dit is essentieel voor de veiligheid en de effectiviteit van de aarding.
Een aansluitklem speelt een belangrijke rol bij het verbinden van een aardelektrode met de aardedraad van een elektrische installatie. Deze klem zorgt voor een stevige verbinding die bestand is tegen corrosie en mechanische belasting. Vaak wordt gebruik gemaakt van speciaal ontworpen klemmen zoals koper- of messingklemmen omdat deze materialen goede geleidingseigenschappen hebben en duurzaam zijn. Een goede installatie van een aansluitklem is essentieel om een lage aardweerstand te waarborgen en te voorkomen dat de verbinding losraakt.
Ben je op zoek naar andere soorten aardingsmateriaal? Bekijk dan ons gehele assortiment aardingsmateriaal. Heb je andere vragen omtrent een aardedraad, neem contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via 088 51 11 600, klantenservice@elektramat.nl of via de chat functie.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.