Zekering

Een zekering, ook wel stop of smeltveiligheid genoemd, beschermt bedrading van elektrische installaties en de installaties zelf. De bescherming vindt plaats door de stroomtoevoer naar een installatie te onderbreken, wanneer de stroomtoevoer te hoog is. Een zekering wordt toegepast in een zekeringkast, welke te vinden zijn in diverse woonhuizen.


Wat is een zekering?

Een groepenkast zekering dient in een elektrische installatie als beveiliging tegen te hoge stromen, kortsluiting of overbelasting. De zekering detecteert deze veranderingen en schakelt de betreffende groep uit. Deze beveiliging is belangrijk anders kan de bedrading of apparatuur beschadigd raken. Zekeringen zorgen ervoor dat er niet te veel stroom door een groep gaat.

Onderbreken van de stroomtoevoer

Een zekering van 16 ampère zal de stroomtoevoer onderbreken als er meer dan 16 ampère doorgaat. De DII of DIII variant met als stroomsterkte 16A is het meest voorkomend. Daarnaast zijn ook andere stroomsterktes beschikbaar:

  • 2A
  • 4A
  • 6A
  • 10A
  • 20A
  • 25A
  • 35A
  • 50A
  • 63A

Bij zekeringen wordt gebruik gemaakt van zogenaamde smeltveiligheid. Een smeltveiligheid houdt in dat in de stop een metalen draad loopt, die smelt als er teveel stroom doorloopt. Wanneer dit metalen draad is doorgesmolten, moet de betreffende stop vervangen worden voor een nieuwe. De draad waar over gesproken wordt is een smeltdraad. Een zekering is voorzien van uitschakelkarakteristiek traag of snel. Afhankelijk van de situatie maak je een keuze uit deze varianten.

Een zekering dient geplaatst te worden in een zekeringskast. Vervolgens wordt deze vast gezet met een schroefkop. Je plaatst de variant in de schroefkop en draait deze vervolgens vast in de kast. In verschillende gevallen dient er ook nog een passchroef geplaatst te worden. 

 

Passchroef

Een passchroef is een onderdeel uit de meterkast dat ervoor zorgt dat een smeltpatroon goed in de smeltpatroonhouder blijft zitten. Daarnaast is het alleen mogelijk om een smeltpatroon van de juiste waarde in de passchroef te plaatsen. Hiermee wordt voorkomen dat een te zware smeltpatroon in de patroonhouder gedaan wordt. Er zijn dus verscheidene uitvoeringen die gebruikt worden afhankelijk van de gebruikte smeltpatroon. Smeltpatronen met een lagere waarde passen wel in een passchroef met een hogere waarde.

Als je een smeltpatroon gaat vervangen gebruik je een passchroefsleutel. Dit stuk gereedschap gebruik je voor het uitdraaien van passchroeven. De sleutel beschikt over een klem die een bepaalde range aan passchroeven kan uitdraaien, bijvoorbeeld alle passchroeven van 2 ampère tot 25 ampère

 

Zekering vervangen

Als je een zekering gaat vervangen dien je op een aantal zaken letten. Allereerst is het belangrijk om te weten welk type meterkast je hebt.

1) Heb je een ouder model met stoppen/smeltveiligheid of

2) Heb je een installatie met schakelaars?

Type 1: De zekeringkast

  • Schakel de groepsschakelaar uit om de zekeringskast spanningsloos te maken.
  • Schroef de oude stop los, gebruik eventueel een passchroefsleutel
  • De spanning van de nieuwe variant moet overeenkomen met de spanning van huidige zekering.
  • Het uitschakelkarakteristiek moet gelijk zijn aan de huidige uitschakelkarakteristiek. Zie onderstaand overzicht voor de snelheid en afkorting van de uitschakelkarakteristiek. 
  • De maximale stroom (ampère) moet gelijk zijn aan de huidige stroom.
  • Zorg ervoor dat de afmetingen hetzelfde zijn in verband met de toepassing in de zekeringkast.


Snelheid en afkorting
Supertraag: TT
Traag: T
Normaal: mT
Snel: F
Supersnel: FF

Type 2: Moderne installatie
In een nieuwe meterkast zitten schakelaars in plaats van stoppen. Als een groep teveel stroom gebruikt zal de schakelaar omspringen en de aangesloten apparaten spanningsloos zijn. Als je weet welk apparaat het defect veroorzaakt dien je dit apparaat te ontkoppelen van het stroomnet en vervolgens kun je de aardlekschakelaar weer omzetten. 


Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact met ons op. Kun je een specifiek product niet vinden? Vaak hebben we een passende vervanger op voorraad. Stel je vraag in de chat, bel met 088 51 11 600 of mail naar klantenservice@elektramat.nl.

x