Reken af met uw account
Afrekenen als een nieuwe klant
Het aanmaken van een account heeft vele voordelen:
Een goed functionerende aardlekschakelaar (ALS) is een onmisbaar component in iedere groepenkast. Elektramat biedt je aardlekschakelaars van alle topmerken tegen scherpe prijzen. Ook voorzien we je op deze pagina van de nodige informatie, geven we enkele tips en beantwoorden we veel gestelde vragen. En lees alles over het aansluiten van een aardlekschakelaar in dit artikel: Aardlekschakelaar aansluiten, of het testen van een aardlekschakelaar in dit artikel: Aardlekschakelaar testen.
Selecteer de gewenste aardlekschakelaar.
De aardlekschakelaar is een schakelaar die de elektrische installatie spanningsloos maakt op het moment dat er te veel lekstroom optreedt. In woningen en bedrijfspanden is in iedere groepenkast wel één te vinden.
Net als bij een aantal andere elektrotechnische componenten, heeft ook dit component een aantal verschillende benamingen. We noemen een aantal van deze benamingen:
De functie van dit component is het meten van de stroom in de fasedraad en de nuldraad. Als alles goed verloopt, is de stroom in beide draden gelijk aan elkaar. Op het moment dat er een fout optreedt en beide stromen dus niet gelijk aan elkaar zijn, zal de aardlek uitschakelen.
Dit component beperkt de lekstroom in elektrische installaties tot een milliampère die gebruikers kunnen verdragen. Hierdoor worden ongelukken, specifiek elektrocutie, voorkomen.
De uitschakeltijd is afhankelijk van:
In woningen worden vrijwel altijd varianten van 30mA toegepast. Het moment wanneer deze aanspreekstroom geactiveerd wordt, dient tussen de 50% en de 100% te liggen. Dit betekent:
Let op: Een 30mA variant moet binnen 300 milliseconde uitschakelen.
Wanneer pas je een 300mA product toe? Vroeger werden schakelaars van 300 of 500mA toegepast bij zogeheten ''natte groepen'', zoals een wasmachine. Varianten met een aanspreekstroom groter dan 300mA, mogen niet meer worden toegepast in Nederland als beveiliging tegen indirect aanrakingsgevaar. In Nederlandse woningen mogen alleen nog 30mA varianten worden toegepast.
Let op: Een ALS biedt geen bescherming op het moment dat je niet geaard bent en contact maakt met de fase- en de nuldraad.
In de NEN1010 staan verschillende situaties en voorwaarden beschreven waarin het gebruik van een aardlek verplicht is. Deze regelgeving wordt echter ieder jaar vernieuwd met de nieuwste normen.
Of een aardlekschakelaar verplicht is, hangt van een aantal aspecten af, waaronder het jaar van plaatsing en/of specifieke omstandigheden van de situatie. Zo is het bij elektrische installaties die zijn aangelegd na 1975 verplicht om een aardlekschakelaar te plaatsen. We bespreken de belangrijkste aspecten van de nieuwste veiligheidsnormen. Dit zijn normen op basis van de NEN1010:2015, deze is sinds 1 januari 2017 geldig.
Op één aardlek mogen maximaal vier eindgroepen zijn aangesloten. In de laatste NEN1010 normering wordt afgeraden om 1 fase installatieautomaten op een 4-polige aardlekschakelaar aan te sluiten.
Bij het uitzoeken van het juiste product dien je op een aantal belangrijke aspecten te letten. We bespreken de belangrijkste producteigenschappen:
2-polig:
2-polige kunnen zowel in 1 fase als 3 fase groepenkasten worden toegepast.
4-polig:
4-polige producten worden aangesloten in 3 fase groepenkasten als er gebruik gemaakt wordt van krachtgroepen.
Nominale spanning:
De nominale spanning wordt weergegeven in ampere. De meest voorkomende varianten zijn 40 en 63 ampere. In vrijwel alle woningen is 40A de standaard.
Nominale lekstroom:
De nominale lekstroom heeft betrekking op bij welke hoeveelheid lekstroom de schakelaar zal reageren.
Een selectieve aardlekschakelaar wordt toegepast om spanningsuitval te beperken tot het deel van de elektrische installatie waar de te hoge lekstroom is gedetecteerd. Selectieve varianten hebben vertraagd afschakelmateriaal en zijn stootstroom vast tot 5kA. Dit component wordt vóór de aardlekschakelaar geplaatst.
Tip: Een selectieve variant kun je herkennen aan de letter 'S' op het component.
We zien selectieve verliesstroomschakelaars veel terug in situaties waar, naast de huidige elektrische installatie, ook stroom voor een schuur of garage nodig is. Op het moment dat er een aardfout, onder de 300mA maar boven de 30mA geconstateerd wordt, zal de schakelaar van de eindgroep uitschakelen, maar zal de selectieve schakelaar niet afschakelen.
Eindgroepen in woningen mogen door maximaal 30mA aardlekschakelaars beveiligd worden. Een 300mA aardlekschakelaar wordt onder andere toegepast in de volgende situaties:
Tip: Weet je niet zeker welk product geschikt is voor een bepaalde situatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies. De contactinformatie staat onderaan de pagina.
We bespreken wat je kunt doen op het moment dat je aardlekschakelaar niet meer aan gaat. Door onderstaande stappenplan te doorlopen, ga je veilig te werk en is het opsporen van kapotte elektrische apparaten eenvoudig.
Een uitgeschakelde aardlek kan twee redenen hebben: Er is een te hoge lekstroom opgetreden of de ALS functioneert niet naar behoren. Om gevaar te voorkomen hebben we een stappenplan opgesteld met daarin een aantal stappen die je dient te volgen op het moment dat de aardlekschakelaar uitgeschakeld is.
Tip: Is de verliesstroomschakelaar uitgeschakeld door toedoen van onweer? Loop bovenstaand stappenplan door en schakel vervolgens de ALS weer in. Over het algemeen moet dit geen problemen opleveren, maar het kan voorkomen dat er een elektrisch apparaat kapot is gegaan.
Iedere vraag die je hebt m.b.t. aardlekschakelaars willen wij graag voor je beantwoorden. Bel naar 088 - 51 11 600, stuur je vraag in een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl of stel vraag in de chat rechts onderin je scherm.
Installeer in een aantal simpele stappen onze app op jouw telefoon voor een optimale gebruikservaring.