Badkamer elektra richtlijnen

4 minuten lezen


Als je elektra wilt aanleggen in de badkamer zijn er een aantal regels waar je rekening mee moet houden. Voor het aanleggen van elektra in een badkamer gelden strenge veiligheidseisen (NEN-1010 normen). Het is belangrijk dat het aanleggen van elektra in een badkamer veilig wordt gedaan.

Deze verschillende onderwerpen worden toegelicht:

Beschermingsklasse IP-waarde

Een badkamer kan worden ingedeeld in verschillende zones. De indeling van de zones geldt alleen voor woningen met een aardlekschakelaar. Deze zones geven aan dat elektrische apparatuur aan een IP-eis moet voldoen. IP is een waarde wat de mate van beschermingsklasse tegen water aangeeft. Er zijn veel verschillende IP-waarden. De IP-waarde bestaat uit twee cijfers. Het eerste cijfer beschrijft de bescherming tegen voorwerpen en aanraking. Het tweede cijfer beschrijft de dichtheid tegen water en vocht, zoals hieronder is weergegeven.

Beschermingsklasse IP-waarde:

Beschermingsklasse IP-waarde Elektramat


Badkamer zones

Hieronder zijn de zones beschreven: 
- Zone 0:
Hier wordt de ruimte in het bad of de douchebak mee bedoeld. De minimale IP-waarde (beschermingsklasse) bij zone 0 is IP67. IP67 beschermd tegen onderdompelen in water gedurende 30 minuten.

- Zone 1:
Dit is direct boven de douchebak of bad tot 2,25 meter hoogte. De minimale beschermingsklasse bij zone 1 is IP55. IP55 betekent dat het beschermd tegen waterstralen.

- Zone 2:
Dit is de zone wat met een straal van 60 cm om het bad of de douche. Zone 2 heeft IP44 als minimale beschermingsklasse. IP44 beschermd tegen waterspatten.

Hieronder staan de zones weergegeven:

Badkamer zones Elektramat


Hieronder zijn de IP-waarden weergegeven:

Beschermingsklasse IP-waarde Elektramat

Badkamerverlichting

Het is voor de veiligheid belangrijk dat de juiste badkamerverlichting wordt gekozen. Een lamp in een badkamer wordt aangeduid met verschillende klasses.

Hieronder zijn deze klasses beschreven:
- Klasse I: Geaarde stopcontacten, apparaten en verlichtingsarmaturen. Apparaten met deze klasse aanduiding moet worden aangesloten aan een geaard stopcontact.
Klasse 1 symbool Elektramat

- Klasse II: Dubbel geïsoleerd apparatuur dat werkt op 230V. Dit symbool zie je veelal bij apparaten die in contact kunnen komen met water zoals elektrische tandenborstels.
Klasse 2 symbool Elektramat

Apparaten in de badkamer

Tegenwoordig wordt steeds vaker in badkamers moderne apparatuur gebruikt. De posities voor het monteren van stopcontacten of schakelaars zijn belangrijk vanwege de veiligheid. Trekschakelaars mogen alleen in zone 1 en 2 worden toegepast. Het is niet toegestaan om een wasdroger vlak naast of in het bad en douche (in zone 0, 1 en 2) te plaatsen.

Richtlijnen voor badkamer stopcontacten:
Wanneer je stopcontacten in de badkamers gaat plaatsen is het belangrijk om te kijken welke plekken hiervoor geschikt zijn. De regels en richtlijnen voor het plaatsen van stopcontacten in badkamers worden in dit artikel beschreven.

Vereist:
- Het is verplicht om een aardlekschakelaar in de groepenkast te hebben.
- Het stopcontact moet randaarde bevatten.
- Een spatwaterdicht stopcontact moet minimaal IP44 als beschermingsklasse hebben.

Stopcontacten plaatsen:
- Stopcontacten moeten minimaal 25 centimeter van het vloeroppervlakte verwijderd zijn.
- Stopcontacten moeten minimaal 60 centimeter van de natte zones verwijderd zijn.

Veiligheid:
- Zorg dat de spanning is uitgeschakeld wanneer je een stopcontacten in badkamers gaat plaatsen. Deze zones zijn belangrijk om te bepalen welke beschermingsklasse voor de apparatuur of verlichting minimaal nodig is.

Huizen zonder aardlekschakelaar

Voor het aanleggen van elektra zonder aardlekschakelaar (vooral in oudere huizen) worden een aantal regels gehanteerd. Zo mogen stopcontacten, schakelaars of dimmers niet in een badkamer worden aangelegd. Ook apparaten van 230 volt mogen niet worden gebruikt. Een trekschakelaar van een wasmachine zijn toegestaan maar wel op 2,5 meter hoogte en minstens 60 cm van het bad, douche of wastafel. Daarnaast moet alle verlichting waterdicht, geaard en dubbel geïsoleerd zijn. Zwakstroom verlichting van 12 volt is wel toegestaan. Zolang apparaten en aansluitingen geaard zijn mogen ze worden gebruikt buiten zone 2. Wanneer er geen aardlekschakelaar aanwezig is, mogen geen stopcontacten en schakelaars worden gebruikt. 


Heb je vragen over de richtlijnen of wens je graag meer informatie over elektra in de badkamer? Neem dan contact op via 088 - 51 11 600 of stuur een e-mail naar klantenservice@elektramat.nl. Wij helpen je graag verder.


 

Foto van auteur Kevin Heitbaum
Geschreven door: Kevin Heitbaum Senior content marketeer Laatst geüpdatet: 16 december 2024 om 15:56
x
loader
Bezig met laden...